Vanliga skador bland brottare

brottning_318801587

Brottning är en väldigt intensiv och krävande sport. Medan många skador inkluderar vanliga sträckningar, vrickningar och annat man hittar i många andra sporter och idrotter, finns det även ovanliga skador som förekommer inom just brottning.

Det viktiga att tänka på i alla idrotter är att inte ignorera en skada. Gör man detta riskerar man inte bara sin hälsa utan även sina chanser att fortsätta träna, både på kort och på lång sikt. Istället ska man alltid få skadan bedömd av någon professionell och söka hjälp om det visar sig att man behöver det.

Blåmärken

Medan många kanske inte skulle räkna blåmärken som skador kan de ofta påverka ens träning när man väl få dem. Dessa kan uppstå på många sätt men hårda landningar är en ofta återkommande orsak.

Sträckningar och vrickningar

Med de sätt man arbetar i brottning är det inget ovanligt att områden som fot- och handleder kan ta skada. Detta sker oftast då ligament i leden sträcks och skadas. Många gånger bör man använda sig av RICE-metoden omedelbart efter en sådan skada.

Brottar-öra

Även känt som blomkålsöra är en av de mer unika skadorna till brottning och säkert något många utanför brottning även är bekant med. Detta uppstår efter upprepade smällar mot örat under en längre tid och är en uppbyggnad av brosk. Det börjar dock som en inre blödning och kan behandlas genom att med en kanyl tömma örat på blod.

Axelskador

Majoriteten av överkroppsskador uppstår i en kombination av hävande och vridande vid tävling. Rotatorkuffskador, axeln hoppar ur led och acromioclavicular separation är tre skador som många brottare har upplevt.

Knäskador

När brottare skadar knäet är det oftast ligamentet i knäleden som blivit skadat. Både det främre och det bakre ligamentet kan drabbas av detta. Har man tur återhämtar man sig inom ett par veckor. Har man dock otur kan det behövas en operation i form av artroskopi.

Nackskador

Vid brottning hamnar halskotorna ofta i riskabla positioner och detta kan leda till en rad olika skador. Allt från nackspärr till frakturer har uppstått i brottning.