Stora brottningstävlingar

Brottning i någon av alla dess olika former är förmodligen en av de äldsta sporterna som finns i världen. Det går att följa tävlingar inom brottningbaserat på en rad olika aspekter.

Brottningstävling

Det vanligaste är att man definierar stilen på brottningen, alltså vilken disciplin som gäller, vilka regler som gäller och hur man ska brottas i just den grenen. Inom varje disciplin eller gren finns det sedan självklart även olika viktklasser som gör att tävlingarna ska bli mer jämna för brottarna och därmed såklart även mer underhållande för publiken. Brottning är en väldigt publikvänlig sport och många gillar att gå och se på brottningsmatcher live. Något som verkligen karaktäriserar hela brottningskulturen är att man tippar på utgången av en match eller av en turnering. På nätet går det att tippa på de flesta större tävlingar inom sporten.

Det är vanligt att de stora tävlingarna inom brottning håller hus i länder som till exempel USA då brottning är väldigt stort där och många professionella brottare kommer därifrån. Men det är också andra länder som är riktigt stora på brottning och eftersom brottning är en sport som kan utföras året runt går det tävlingar och evenemang av stapeln varje månad, året om.

Det finns VM och EM i brottning, liksom det gör i boxning och många andra sporter. Den största utmärkelsen finns nog dock i de olympiska spelen, där brottning är en helt egen godkänd sport. Det var inte många år sedan vi hade svenska medaljer i brottning under OS, någonting som gjorde att intresset för sporten självklart ökade markant i Sverige. I Sverige finns det många föreningar som både har interna tävlingar och som skickar iväg duktiga brottare på distriktsmästerskap och svenska mästerskap.