De bästa brottarna genom tiderna

Att brottning eller brottare inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar är väl egentligen något vi alla har märkt av då man inte ser det så ofta. Det finns få tillfällen man ser det på TV och väldigt ofta vet man inte så mycket om de som tävlar som man vet om exempelvis fotbollsspelare. Det är synd att brottning inte har fått samma uppmärksamhet då sporten i sig kräver så pass mycket disciplin och träning.

Några som dock har varit väldigt framgångsrika inom sporten och blivit riktigt välkända namn i Sverige är dock Frank Andersson, Mikael Ljungström och Ivar Johansson. På det internationella planet utmärkte sig Alexandr Karelin som kommer ifrån Ryssland och som lyckades erövra 24 internationella mästerskapsguld. Han gick obesegrad i grekisk-romersk brottning i 13 år och fick även ett speciellt kast uppkallat efter sig, det så kallade ”The Karelin Lift”. Detta kast innebär kort att man lyfter sin motståndare rakt upp i luften, viker sig själv bakåt och lyfter sin motståndare över huvudet ner på mattan. Detta genomfördes ofta i de lättare viktklasserna, men Karelin var så pass stark att han kunde göra det med män på 130 kilogram.

Idag uppmärksammas inte brottare lika mycket som förr, men namn man bör känna till är exempelvis Ida- Theres Nerell som plockat hem tio guldmedaljer i VM- och i EM. På den manliga fronten är Johan Eurén i Sverige ett välkänt namn som lyckats både i Sverige och internationellt. Eurén tävlar i tungvikt och har lyckats ta bronsmedalj i London-OS.