Brottning i MMA

MMA står för Mixed Martial Arts och alla som har sett en match i UFC har nog en bra aning om vad det är, men för alla andra börjar vi kort med lite grundläggande information.

Mixed Martial Arts är mer eller mindre precis vad det låter som, den är en sammanslagning av olika kampsporter och discipliner. Allt började med UFC, Ultimate Fighting Championship, på 90-talet, som först skapades för att ställa olika kampsporter emot varandra och visa vilken som var bäst. Med åren så växte detta till idén om att låna element från olika kampsporter för att bli så bra som möjligt på alla sätt och vis.

Något som fastställdes ganska tidigt var att brottning var ett mycket viktigt verktyg för alla som utövade MMA, det gav dem möjligheten att ta ned sina motståndare till marken och kontrollera dem, om det inte kunde så tillbaka eller ställa sig upp igen var det nästan alltid brottaren som vann genom domarbeslut.

Det finns ett par olika former av brottning men den som verkligen gjort störst inverkan på MMA är utan tvekan den grekisk-romerska stilen. Anledningen till detta är att det endast är tillåtet att angripa motståndaren med överkroppen, man kan alltså inte använda benen för att få poäng. Denna fokus på endast överkroppen har gett brottare med grekisk-romansk bakgrund en taktiskt fördel då i denna stil positioneringen är A och O.

Andra former av brottning fokuserar nästan uteslutet på att täcka avståndet till motståndaren och ta ned dem, men i den grekisk-romerska stilen arbetar man mycket med att kontrollera motståndarens överkropp med olika tekniker.

För alla som är intresserade av att prova MMA finns det många gym i Sverige som numera erbjuder utbildningar och träning inom detta. På en del av dem kan man få använda sig av gymmets utrustning, men det är lika bra att införskaffa saker som handskar själv, man kan köpa detta från butiker på nätet.