Börja brottas

Brottning är något som alla kulturer förstår sig på. Det är simpelt, och alla barn har någon gång brottats med varandra när de är små.  Det är som att det är något som ligger i vår natur, att testa varandra i uthållighet och i styrka för att avgöra vem som är den starkare av oss.

För att börja träna brottning finns det inga som helst krav på dig som person. Brottning diskriminerar inte, utan oavsett vilken kroppstyp du har, eller vikt, så kan du utöva brottning. Deltagarna delas upp i viktklasser för att det ska vara så rättvist som möjligt.  Väldigt ofta i andra sporter är det en viss kroppstyp som har största förutsättningen att lyckas i den sporten, men brottningen inkluderar alla.  Många brottningsklubbar tar inte heller bort sina brottare från att tävla på grund av brist på talang. Det är främst andra personliga faktorer som avgör.

Det enda man behöver för att utöva brottning är styrkan och viljan att vinna. Att börja träna en sport, egentligen oavsett vilken det är ger en förbättrad själv-disciplin och ger även en slags vägledning i livet. Samtidigt får en massa vänner på köpet med liknande intressen.  Speciellt för brottningen är dock självförtroendet. Du har bara dig själv att lita på när du går in i en match med någon annan. I brottning är man mycket medveten om sin egen styrka och kapacitet.

Att ha självdisciplin i brottning är ett måste för att kunna utöva sporten. Från att fasta på morgonen för att uppnå den vikt man måste ha för att få tävla till att ibland offra att gå ut och festa med kompisarna för att träna och tävla. För att upprätthålla en sådan livsstil krävs en extrem arbetsetik och disciplin. Brottare emellan har också en förståelse för varandra. Din motståndare vet hur svårt det är att ta sig upp från matten när man ligger på marken och detta gör att man utvecklar en typ av beundran för varandra. Många matcher slutar ofta med att vinnaren lyfter sin motståndares hand och att de omfamnar varandra, medvetna om varandras prestation och kraftansträngning.